Christine
De Echte Bakker

Onze broodspecialiteiten

Als Echte Bakker ontwikkelen we regelmatig heerlijke nieuwe broden. Deze broden zijn gemaakt van de beste grondstoffen die alleen voor ons verkrijgbaar zijn. Kom eens langs. We laten u graag onze specialiteiten proeven.

GildeSpelt Extra

GildeSpelt Extra

Een uniek speltbrood met gezonde zaden zoals zonnebloempitten, lijnzaad en lupine. Vooral zonnebloempitten en lijnzaad bevatten veel nuttige onverzadigde vetzuren die een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte in uw  bloed. De combinatie van de ingrediënten zorgt voor een gezond brood met een heerlijke smaak. GildeSpelt extra bevat tarwegluten.

GildeKorn

GildeKorn

Het donkerste brood van Nederland is verrassend licht en fijn van structuur. De geroosterde mout geeft het brood een nootachtige smaak en de structuur wordt gevormd door het volkorenmeel. Andere granen zijn haver, gierst en rogge en we voegen gemalen lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten toe.

Witte puntjes

Witte puntjes

Van het beste witte meel en met passie gemaakt, onze witte puntjes zijn een traktatie. Lekker als onbijt of lunch, maar natuurlijk ook bij de picknick. Botermals en altijd dagvers!

De Echte Naerse Paerevraeter

De Echte Naerse Paerevraeter, moet u proeven!

De Paerevraeter is een echt Neers streekproduct met peren en stroop waarmee u lekker origineel kunt trakteren. Of misschien moet u ergens naar toe en wilt u een aardigheidje meenemen? Een origineel bedankje of iemand verwennen? Met een Paerevraeter uit Naer bent u altijd lekker origineel!

Christine heeft de Paerevraeter gecreëerd als een plaatselijke specialiteit met ingrediënten die typisch zijn voor onze streek. “Kruutje” zoals stroop “bij ons” wordt genoemd is van oudsher een streekproduct. Rond 1870 was er in Limburg zo’n 6000 hectare aan fruitboomgaarden. Rond 1920 was dat zelfs toegenomen tot zo’n 8000 hectare. Al eeuwenlang is in Limburg als huisnijverheid ambachtelijke stroop gemaakt. Voor kleine boeren en landlieden werd stroop stoken een methode om overtollig fruit te conserveren. Stroop werd niet alleen op de boterham gebruikt. Het werd en wordt ook nog steeds veel in de Limburgse keuken gebruikt. Vrijwel ieder dorp in Midden- en Zuid-Limburg kende zijn eigen stroopfabriekje. In 1866 waren er in Limburg circa veertig stroopstokerijen. In 1865 diende Willem Geenen bij de gemeente Neer een aanvraag in voor een vergunning tot het oprichten van een wortelstroopfabriek. Later kreeg deze Willem nog grotere bekendheid, nadat hij in 1870 de brouwerij de Lindeboom gesticht had, die nog steeds in bezit is van de familie Geenen.

En dan de naam Paerevraeter; Neerenaren werden een tijd lang Paerevraeter genoemd. Niet zozeer vanwege de boomgaarden met peren, of het vele peren eten. Maar vooral vanwege die typische uitspraak in het dialect van de “ae” klank. Woorden zoals bijvoorbeeld; Naer, paer, waers, taege, zwaegel , gesjraeve. Mede hierdoor was “De Paerevreater” de naam van het vroegere clubblad van de plaatselijke KPJ.

In 2015 heeft Gerard Nizet een serie unieke tekeningen gemaakt van Neer. Hiervan is een expositie geweest in Eetcafé ’t Raodhoes. Op één van de tekeningen wordt de Paervraeter uitgebeeld. Die tekening vormt de deksel van het doosje waarin de Paerevraeter wordt verpakt. Hierdoor is dit een buitengewoon verpakte lekkernij waarmee u origineel voor de dag komt.

Jaarlijks worden door Zangvereniging Maas- en Neergalm in Neer de dorpsfeesten georganiseerd. Tijdens dit evenement wordt “De Paerevreater” van het jaar uitgeroepen. Hierbij wordt een man of vrouw die zich verdienstelijk heeft opgesteld voor de gemeenschap geëerd. En deze mag dan een jaar lang de eretitel Paerevreater van het jaar dragen.